Ons land stuurt Marianne Thyssen als eurocommissaris naar de Europese Commissie, maar wat betekent dat? Welke rol speelt ze in de EU? Hoelang ben je eurocommissaris? We zoeken een antwoord op deze vragen. 

Een eurocommissaris is één van de 28 leden van de Europese Commissie, dat is het uitvoerende orgaan van de EU. Iedere commissaris heeft een eigen portefeuille, dat kan gaan van milieuzaken, energie of justitie tot landbouw of ontwikkeling. Acht eurocommissarissen zijn tevens vicevoorzitter van de Commissie. De voorzitter van de EC (Europese Commissie) verdeelt de portefeuilles over de eurocommissarissen. De verschillende portefeuilles kan je hier terugvinden. 

Iedere lidstaat van de EU stuurt, in samenspraak met de voorzitter van de EC, één eurocommissaris. Wanneer alle kandidaturen binnen zijn, volgt een goedkeuring door het Europees Parlement en de Europese Raad, waarna de commissaris wordt "geînstalleerd".  Een eurocommissaris ben je voor vijf jaar. 

Wat men vaak niet weet, is dat een eurocommissaris niet het belang van één lidstaat vertegenwoordigt, maar het belang van de gehele Europese Unie voorop stelt. In de Commissie worden er steeds beslissingen genomen d.m.v. het behalen van een meerderheid. De volledige commissie komt één keer per week op woensdag samen in Brussel, waar elk punt wordt toegelicht door de daarvoor bevoegde commissaris. 

Wist je trouwens dat meer dan 37.500 ambtenaren voor de EC werken? Daarmee is dit ook veruit het grootste orgaan binnen de Europese Unie. De functie van eurocommissaris mogen we dus best ernstig nemen! 

 

 

 

 

Deel dit artikel

Powered by CoalaWeb

BPolitix op Twitter

BPolitix op Facebook!