Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Begrijp jij nog hoe het nu eigenlijk zit met de vluchtelingen? Waar willen ze heen? Vanwaar komen ze?

Al maanden sleept het probleem met de vluchtelingen aan. In grote aantallen komen ze in Europa aan, vaak met kleine boten. Hier betalen ze soms duizenden euro's voor en de oversteek is niet zonder gevaar. Aylan, die aanspoelde in een Turkse badstad, is maar één van de vele voorbeelden van vluchtelingen die de oversteek niet halen. De meeste vluchtelingen die bijdragen aan de vluchtelingencrisis komen uit Syrië.

Maar waarom ze vluchten uit Syrië?

In 2011 is de Arabische Opstand uitgebroken, ook bekend als de Arabische Lente. De redenen van de opstand waren vooral corruptie, armoede en onderdrukking. De bevolkingen eisten meer inspraak en democratie. Deze opstanden leidden tot omverwerpingen van de regeringen. Maar het omverwerpen van de corrupte regeringen heeft helaas (nog) niet geleid tot stabiliteit. Assad, president van Syrië, staat bekend om corruptie. Meer en meer burgers kwamen in opstand om hier een einde aan te maken en dit mondde uit in een burgeroorlog. Er zijn verschillende groeperingen van rebellen die tegen het leger van Assad strijden. De rebellen maken ook onderling ruzie. Door deze aanhoudende chaos is er een zogenoemd ‘machtsvacuüm’ ontstaan, een situatie waarin een land geen duidelijke leider heeft en verschillende groepen strijden om de macht. De reeds bekende terroristische groepering, IS, die al vele aanslagen heeft gepleegd, zorgt uiteraard ook voor veel angst bij de Syrische inwoners. Ze vernielen dorpen, steden en monumenten. Het is dus wel te begrijpen dat de inwoners van Syrië zich niet meer veilig voelen en dus vluchten ze.

Maar... Waar gaan ze heen?

Merkel, de Duitse bondskanselier had gezegd dat ze haar grenzen open zou zetten voor alle vluchtelingen. Na verloop van tijd heeft ze deze toch moeten sluiten om dat ze zoveel asielaanvragen kregen. Duitsland telt nu al 1 miljoen vluchtelingen. De vluchtelingen komen in eerste instantie aan in Turkije, Griekenland en Italië. Daarna stromen ze verder door de Schengenlanden naar west en Noord Europa. Vele vluchtelingen dromen van de eindbestemming Verenigd koninkrijk . Anderen voelen een connectie met het land door een koloniaal verleden of hebben er een familie lid of een verre neef wonen waar ze bij terecht kunnen.

Terreur vs. Vluchtelingen.

Velen leggen een link met de vluchtelingen en de terreurdreigingen. IS heeft verkondigd dat er terroristen in Europa zijn gedrongen langs de vluchtelingen stroom. Het is natuurlijk altijd mogelijk dat er sommige door het maas van het net zijn gekropen, maar hier worden wel degelijk controles naar gedaan. We hebben een zekere angst voor het grote aantal vluchtelingen, maar ze mogen niet geassocieerd worden met terroristen. Ze zijn op de vlucht voor terrorisme, ze zijn niet het terrorisme.

Geschreven door Jelmer van der Meer en Laura Schurmans

Log in om zelf opinies te schrijven

Ben je een door BPolitix erkende opiniemaker? Log je in en stuur je opinie dan naar ons op!

BPolitix op Facebook!