Over

Wat is BPolitix?

BPolitix. Het grootste bewijs dat jongeren en politiek wél te combineren zijn. Samen met andere jongeren willen we politiek in Vlaanderen en België ontdekken en proberen we de Homo Politicus in iedereen boven te halen. Onder de slogan "Be young, Be critical" proberen we duidelijk te maken dat elke stem telt, ook de onze. In deze bundel doen we ons project BPolitix volledig uit de doeken.

Wat  betekenen ons logo en onze naam? 

BPolitix definieert zichzelf als een onafhankelijk, objectief en politiek informatie-netwerk voor jongeren tussen 16 en 25 jaar. De B van BPolitix staat voor België, omdat we ons vooral toeleggen op het informeren over alle politieke fenomenen die zich in ons eigen land voordoen. De B kan ook verwijzen naar Be Politix, wat we vrij vertalen naar “Weet wat over politiek”. Politix wijst natuurlijk op politiek. Met de letter x proberen we onze naam “catchy” te maken. Het logo is een omgekeerde B met daarin de verschillende partijkleuren, waarmee we proberen te verwijzen naar onze objectiviteit en geen politieke kleur innemen. Achter onze slogan “Be young, be critical’ schuilt de boodschap dat jongeren niet alleen jongeren moeten zijn, maar van tijd tot tijd ook eens kritisch moeten durven zijn. Toegepast op politiek betekent dit niet stemmen op de naam of de faam, maar op iemand die aansluit bij hun persoonlijke overtuiging. 

Wat is onze missie? Waarom richtten we BPolitix op? 

We vertrokken vanuit onze eigen vriendenkring, daar wordt er al wel eens over politiek gepraat, zeker naar aanleiding van de aanstormende “Moeder aller Verkiezingen”. Op dat moment merkten we dat er aan de ene kant heel veel vooroordelen zijn, aan de andere kant heel veel onjuistheden. Bevreesd voor het feit dat sommige jongeren helemaal niet geïnformeerd worden, hoewel onze huidige maatschappij dat toch probeert, wilden we een eenvoudige, maar moedige missie uitvoeren: jongeren politiek informeren. Het gebrek aan kennis hierover is wel degelijk een probleem. Hen begeleiden naar een positieve politieke keuze is essentieel in het verhaal dat BPolitix wil schrijven. We proberen absoluut te vermijden dat jongeren in het stemhokje belanden en zomaar ergens een bolletje inkleuren. We willen hen op een aangename, jeugdige manier kennis laten maken met alle facetten van politiek. 

Wie zijn onze BPolitici? 

BPolitix wordt geleid door twee vrienden: Arnaud Hoornaert (17) en Simon Rastelli (18). Samen met Maximiliaan Devloo vormen ze het kloppende hart van de organisatie. Arnaud en Simon zorgen voor de inhoud, waar Max zorgt voor de technische aspecten: zo ontwikkelde hij onze volledige site en is hij ook het ingenieus brein achter de Moeder Aller Standpunten.  In BPolitix zitten jongeren die gemiddeld 18 jaar zijn. We trekken zowel scholieren als studenten aan. BPolitix is geen lokaal project, onze jongeren strekken zich uit over heel Vlaanderen.  We kozen er voor om alles op het niveau van jongeren te doen en kleven daarmee gemakkelijk de stempel van “voor en door jongeren” op onze organisatie. Iedereen in ons team is sterk geïnteresseerd in politiek. Samen zijn we een actieve groep die maandelijks samenkomt en de lopende projecten bespreekt in een Algemene Vergadering. BPolitici proberen niet alleen andere jongeren iets bij te leren over politiek, het is ook de bedoeling dat ze zelf verschillende vaardigheden onder de knie krijgen. Ons team moet regelmatig organiseren, bestuderen, bekritiseren en opiniëren. Onze mensen zijn er continu mee bezig en daar mogen we in alle bescheidenheid best fier op zijn.

Untitled

De drie doelen van BPolitix 

1. Jongeren op een objectieve manier politiek informeren

2. Jongeren met elkaar in debat brengen 

3. Jongeren uitdagen om voor hun eigen politieke mening uit te komen

 BPolitix is anders, omdat we er van uit gaan dat we iets kunnen veranderen. Voor mensen die politiek maar ‘saai’ en ‘nutteloos’ vinden, zou dit een blikopener moeten zijn. Wij geloven dat de mening van jongeren op dit moment nog te weinig aandacht krijgt. Onder ons zitten de politici van morgen, maar niet enkel zij. BPolitix is er voor iedereen, met de hoogste ambitie politiek voor jongeren een trending topic te maken.

 

Be young, be critical
BPolitix

Bekijk onze projectbundel online via deze link

 

Met een dikke merci aan 
Maximiliaan Devloo voor het ontwerp en onderhoud van de website en ontwikkelen van toepassingen voor BPolitix
- Jonah Segers voor het ontwerp van de logo's

BPolitix op Twitter

BPolitix op Facebook!