JANUARI WEEK 3: GUY VERHOFSTADT

Wekelijks verkiest BPolitix de "Politicus van de week" die opvallend uit de hoek kwam, een goed voorstel aanbracht of iemand die wat meer uitleg verdient. Deze week viel ons oog op Guy Verhofstadt.

Guy Verhofstadt is de huidige fractieleider van de Europese liberalen in het Europees Parlement en voormalig premier van België. Hij is een vurig voorvechter van de Verenigde Staten van Europa. Concreet betekent dit dat hij meer bevoegdheden wil voor Europa. Er moeten meer dingen op Europees niveau beslist worden zoals justitie, veiligheid, aanpak armoede en sociale dumping enz. Op die manier creëren we ook een Europese politieke unie die vandaag ontbreekt.

Hij is deze week kandidaat geworden om de voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso op te volgen. De kansen van Verhofstadt zijn echter wel klein. De fractie waar hij deel van uitmaakt is de ALDE (Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa) en deze is op dit moment slechts de derde grootste partij van het Europees Parlement. De grootste fracties zijn: de Fractie van de Europese Volkspartij (Christen-Democraten) en de Fractie van Socialisten en Democraten (Sociaaldemocratisch).

De Europese Commissie kan wetten voorstellen aan het Europees Parlement. Zij is de uitvoerende macht van de EU en kijkt erop toe als de wetten door de Europese landen nageleefd worden. Het zou een hele eer zijn voor ons land moest een Belg de Europese Commissie voorzitten en om die reden werd Guy Verhofstadt de Politicus van de week.

 

Deel dit artikel

Powered by CoalaWeb

BPolitix op Twitter

BPolitix op Facebook!