CD&V staat voor Christen Democratisch en Vlaams. Het is de grootste partij van het centrum en is erin geslaagd om in de recente geschiedenis van België altijd een vitale rol te spelen. Hun huidige voorzitter is Wouter Beke.

De ideologie van de partij steunt op 4 “V-woorden”: verzorgen, vooruitzien, verbinden en versterken.
Verzorgen: Ze willen zorg voor de minsten om te maken dat er zorg is voor iedereen. Aandacht voor armoedebestrijding in eigen land en ontwikkelingssamenwerking op het internationale forum zijn daar vertolkingen van.

Vooruitzien: Ze focussen niet alleen op het heden maar ze hebben ook een sterke toekomstvisie. Het is voor hen belangrijk om de volgende generaties van dezelfde kansen te voorzien, zoals wij die vandaag hebben.

Verbinden: De verbondenheid tussen de mens en de samenleving is zeer belangrijk. Ze benadrukken het belang van gezin en verenigingsleven, dat ervoor zorgt dat we een warme samenleving hebben.

Versterken: Iedereen die vooruitgang wil maken en sterker wil worden moet, volgens hen, ondersteund worden. Via hun kwaliteiten willen ze de rest van de maatschappij mee in een positief verhaal krijgen, waardoor ze een kansensamenleving willen opbouwen.

Bij ethische kwesties kan de partij conservatief uit de hoek komen, omdat ze veel belang hechten aan de traditionele gezinsvormen en aan ‘het leven’ in het algemeen. Thema’s als euthanasie en homohuwelijk liggen dan ook gevoelig.

77db407a-454a-11e3-8309-56c7b639b575 web scale 0.0609756 0.0609756

 

Via deze link ga je naar de website van de partij.

Deze partij heeft ook een jongerenbeweging: meer info hier.  

 

 

Deel dit artikel

Powered by CoalaWeb

BPolitix op Twitter

BPolitix op Facebook!